Marmara Denizi Depremleri ve Jeoloji Mühendisi Dr. Mehmet Salih Bayraktutan’ın Değerlendirmesi
Marmara Denizi’nde, İstanbul’un Silivri ilçesi açıklarında 23 Nisan’da gerçekleşen 6.2 büyüklüğündeki deprem ve ardından Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi açıklarındaki 3.7 büyüklüğündeki artçı şokla ilgili değerlendirmelerde bulunan Jeoloji Mühendisi Dr. Mehmet Salih Bayraktutan, batıya doğru bir enerji göçünün yaşandığını belirtti.
2007 YILINDA İNCELENDİ
Bayraktutan, Van Gölü’nden başlayıp Yunanistan’ın Selanik kentine kadar Kuzey Anadolu Fayı’nı takip ettiğini söyleyerek, Türkiye Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı’nın geçtiği bölgeleri uzaktan kumandalı sualtı aracı ROV ile incelediğini açıkladı.
Geoteknik raporunu 2007 yılındaki çalışmasının ardından hazırlayan Bayraktutan, elde ettiği verilerle bölgedeki sismik hareketliliği yakından takip ettiğini vurguladı.
“İSTANBUL’DA ÇOK ÇOK BÜYÜK BİR DEPREM BEKLEMİYORUM”
Bayraktutan, Silivri’de 23 Nisan’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin Marmara’nın güneyinde gerçekleştiğini belirterek, Tekirdağ’da Marmaraereğlisi’nin ortasında gerçekleşen 3.7 büyüklüğündeki depremi hatırlattı. Son dönemde bölgede meydana gelen depremlerin batıya doğru göç ettiğini söyleyen Bayraktutan, İstanbul’da çok büyük bir deprem beklememesi gerektiğini ifade etti.
“DAHA BÜYÜK BİR DEPREM OLMAYACAKTIR”
Kuzey Anadolu Fayı’nın devamının Marmara Denizi’ni tek bir segment olarak geçmediğini söyleyen Bayraktutan, bölgenin birçok fay segmentlerinden ve heyelanlardan oluştuğunu belirtti. Gebze’deki 1999 depremi ile doğudan gelen etkinliğin sona erdiğini ifade eden Bayraktutan, Büyükçekmece ile Gebze arasındaki bölgede büyük bir depremin olmayacağını ve Silivri’nin batısında meydana gelebilecek depremlerin büyüklüklerinin 6’dan fazla olabileceğini belirtti. Örnek olarak 1912’deki Şarköy depremi veren Bayraktutan, İstanbul için endişe verici bir durum olmadığını sözlerine ekledi.