Küresel elektrik üretiminin yüzde 41’i yenilenebilir ve nükleer enerjiden sağlandı

Dünya Enerji Sektöründe Önemli Değişiklikler ve Trendler

Uluslararası Enerji Ajansı tarafından hazırlanan “Küresel Enerji Değerlendirmesi 2025” raporuna göre, dünya genelinde enerji talebi geçen yıla kıyasla hızlı bir şekilde artmaya devam ederken, elektrik üretimi de yaklaşık 1200 teravatsaat artış gösterdi.

Geçen yılın verilerine göre, toplam elektrik üretiminin yüzde 32’si yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanırken, nükleer enerjinin payı ise yüzde 9 olarak kaydedildi. Bu yenilenebilir üretimin büyük bir bölümü güneş ve rüzgar enerjisi kaynaklarından sağlandı.

Güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üretimi 2024 yılında rekor seviyeye yükselerek 670 teravatsaat arttı. Aynı dönemde, nükleer santrallerden elde edilen elektrik üretimi de 100 teravatsaat artış gösterdi.

Yenilenebilir enerji kapasitesinde de büyük bir artış yaşandı. Geçen yıl dünya genelinde yaklaşık 700 gigavatlık yenilenebilir enerji kapasitesi devreye alınırken, bu kapasitenin yaklaşık yüzde 80’i güneş enerjisi santralleri tarafından oluşturuldu.

2024 yılında dokuz yeni nükleer reaktör inşaatına başlanırken, tamamlanmaları durumunda toplam 11 gigavatlık ek kapasitenin enerji sistemlerine entegre edilmesi bekleniyor. Bu yeni reaktör projelerinin tamamında Çin ve Rusya modelleri baz alınıyor.

Ayrıca, Avrupa Birliği ve ABD’de güneş ve rüzgar enerjisi üretimi ilk defa kömür ve doğalgazdan üretimi geride bırakırken, Çin’de güneş ve rüzgar enerjisinin toplam üretim içindeki payı yaklaşık yüzde 20 seviyesine ulaştı.

Dünyada Enerji Sistemlerindeki Değişimler

Oxford Enerji Çalışmaları Enstitüsü’nde Araştırma Görevlisi olan Aliaksei Patonia, düşük karbon salımlı enerji kaynaklarının payının artmasıyla küresel elektrik sistemlerinde dönüşüm yaşandığını belirtti. Devlet teşvikleri ve temiz enerji talebi, enerji üretimindeki değişime büyük katkı sağlıyor.

Patonia, 2024 yılında temiz enerjiye rekor seviyede yatırım yapıldığını ve bu yatırımların değişken yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygın kullanımı, şebeke esnekliğine yatırım yapılması ve elektrik sistemlerinin dijitalleştirilmesi gibi derin sistemsel değişikliklere neden olduğunu vurguladı.

Nükleer enerjinin düşük karbonlu ve sabit yük sağlama potansiyeline dikkat çeken Patonia, nükleer enerjinin gelecekteki öneminin artabileceğini belirtti. ABD, İngiltere, Kanada ve Avrupa gibi bölgelerdeki mevcut nükleer santrallerin sıfır karbonlu enerji üretimine katkı sağladığına dikkat çekti.

Kömürden enerji üretiminin azalması, temiz enerji üretiminin artmasıyla küresel enerji geçişinde kilit bir dönemeç olarak görülüyor. Patonia, temiz enerji tedarik zincirleri ve kritik madenler üzerindeki rekabetin, enerji geçişinde jeopolitik bir boyut kazandığını ifade etti.

Related Posts

Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz başkanlığında toplandı

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda toplandı.

Tarım arazileri toplulaşıyor yıllık 47 milyar TL cepte kalıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bir grup gazeteciye yaptığı değerlendirmede, çeşitli nedenlerle tarımsal faaliyet yapmaya imkân vermeyecek biçimde parçalanmış, dağılmış, şekilleri bozulmuş arazilerin modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için en uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesi amacıyla “arazi toplulaştırması” yaptıklarını söyledi.

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 4 ayda 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” dedi.

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Seçim sonucu şaşırtmadı: MÜSİAD’a yeni AKP’li başkan!

MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulu, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Etkinlikte, yeni yönetim kurulu üyeleri belirlendi ve eski AKP Düzce Milletvekili aday adayı Burhan Özdemir, MÜSİAD Genel Başkanlığı’na seçildi.