Uzman: ‘C vitamini eksikliği, diş eti kanamalarına yol açabilir’

Diş eti kanaması, genellikle diş fırçalama, diş ipi kullanımı veya bazen yemek yeme sırasında fark edilen ve diş etlerinden gelen kanla kendini gösteren yaygın bir belirtidir. Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kadriye Merve Altıkat, bu durumun genellikle diş eti iltihabının erken belirtisi olduğunu ve diş etlerinin iltihaplanarak hassaslaşması sonucu ortaya çıktığını belirtmektedir. Sağlıklı diş etleri açık pembe renkte, sıkı kıvamda olmalı ve kanama göstermemelidir. Bu nedenle herhangi bir kanama fark edildiğinde, diş eti hastalıklarının başlangıç aşamasında olabileceği düşünülmelidir ve ihmal edilmemelidir.

”YETERSİZ AĞIZ HİJYENİ, DİŞ ETİ KANAMALARININ BAŞLICA SEBEBİ”

Dr. Öğr. Üyesi Altıkat, diş eti kanamasının en sık görülen nedeninin yetersiz ağız hijyeni sonucu oluşan mikrobiyal dental plak birikimi olduğunu vurgulamaktadır. Ayrıca, diş taşı birikimi, sert ya da yanlış fırçalama, diş ipinin hatalı kullanımı, hormonal değişiklikler, sigara kullanımı ve stres gibi faktörler de diş eti sağlığını olumsuz etkiler. Bazı sistemik hastalıklar ve kullanılan ilaçlar da diş eti kanamasına neden olabilir. Bu nedenle diş eti kanaması yalnızca lokal bir sorun değil, sistemik bir belirtinin de habercisi olabilir.

”DİŞ ETLERİNDE KIZARIKLIK GÖRÜLEBİLİR”

Diş eti kanamasının yalnız başına görülmediğini, belirtilerin beraberinde kızarıklık, şişlik, hassasiyet, kötü koku, kötü tat, diş eti çekilmesi ve dişler arasında boşluk gibi belirtilerin ortaya çıkabileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Altıkat, diş eti kanaması durumunda diş hekimine başvurulması gerektiğini söylemektedir.

”DOĞRU TEŞHİS İÇİN DETAYLI AĞIZ İÇİ MUAYENE YAPILMALI”

Dr. Öğr. Üyesi Altıkat, diş eti kanamasının teşhisi için detaylı bir ağız içi muayenenin önemli olduğunu belirtmektedir. Muayene sırasında diş etlerinin rengi, kıvamı ve kanama durumu değerlendirilmekte, plak ve diş taşı varlığı gözlemlenmektedir.

”BAZI SİSTEMİK HASTALIKLAR DA DİŞ ETİ KANAMALARINI TETİKLEYEBİLİR”

Diş eti kanamasının lokal ağız hijyeni sorunlarından olduğu kadar bazı sistemik hastalıklardan da kaynaklanabileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Altıkat, C vitamini eksikliği, K vitamini eksikliği, diyabet, lösemi, hormonal bozukluklar ve bağışıklık sistemini etkileyen hastalıkların diş eti kanamasına neden olabileceğini söylemektedir.

DİŞ ETİ SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN TAVSİYELER

Diş eti sağlığını korumanın önemine vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Altıkat, düzenli ve doğru ağız hijyeni, beslenme alışkanlıkları, sigara kullanımı ve düzenli diş hekimi kontrolü gibi önerilerle diş eti kanamasının önüne geçilebileceğini vurgulamaktadır.

”ERKEN DÖNEM TEŞHİS İLE SAĞLIĞA KAVUŞMAK MÜMKÜN”

Diş eti kanamasının tedavisinin altında yatan nedene göre şekillendiğini belirten Dr. Öğr. Altıkat, erken dönem hastalıklarda diş taşı temizliği ve plak kontrolü ile diş etlerinin sağlığına kavuşabileceğini söylemektedir. İlerlemiş vakalarda ise farklı tedavi yöntemlerinin uygulanabileceğini ifade etmektedir.

Related Posts

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Testosteron dostu beslenme. Sofradaki tehlike ve fırsatlar

Testosteron seviyesini artırmak isteyenler yalnızca iğnelere değil tabağına da bakmalı. Bazı gıdalar hormonu desteklerken bazıları düşürür. İşlenmiş gıdalar, alkol, aşırı şeker ve gizli hormon bozucular… Beslenme, erkeklik hormonunu ya destekler ya da sessizce yok eder.

Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski

Okulların kapanmasıyla birlikte çocukların açık alanlarda geçirdiği sürede artış yaşandığını belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskine dikkati çekerek aileleri uyardı. Demir, “Çocuklar çok hareketli. Düşme ve çarpma sonrası morarma, şişlik ya da hareket kısıtlılığı varsa mutlaka doktora başvurulmalı” dedi.

Çene kemiğinizi korumak istiyorsanız bu ilaçlara dikkat!

Prof. Dr. Nuray Yılmaz Altıntaş, osteoporoz tedavisinde yaygın şekilde kullanılan bazı ilaçların ağız ve çene sağlığı üzerinde ciddi yan etkiler yaratabileceği uyarısında bulundu. Kemik erimesi tedavisi gören hastalara önemli önerilerde bulundu.

Uzmanlar uyarıyor: ’30 yaşından sonra yumurta rezervi hızla tükeniyor’

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Bora Coşkun, doğurganlık kapasitesinin yaşla birlikte azaldığını belirterek, 30’lu yaşlardan itibaren yumurta dondurmanın, ileride anne olmayı planlayan kadınlar için önemli bir seçenek olduğunu söyledi.

Keneden ölümler için ‘mRNA aşısı’ umut olabilir mi?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirterek, “Ancak şu anda üretilmeye çalışılan aşılar, mRNA teknolojisiyle üretildiği için etkisinin çok yüksek olduğunu görüyoruz. İnşallah insan üzerindeki değerlendirmelerde böyle çıkarsa çok daha etkili olacaktır” dedi.