Çin, ABD yaptırımlarından önce milyarlarca dolarlık Nvidia H20 stokladı

Çinli Şirketler, Yapay Zeka Çipi H20 İçin Milyarlarca Dolarlık Sipariş Verdi




Çinli teknoloji devleri, ABD’nin yeni ihracat kısıtlamalarını öngörerek Nvidia’nın Çin’e yönelik yapay zeka çipi H20 için milyarlarca dolarlık sipariş verdi. Japonya merkezli Nikkei’nin haberine göre Alibaba, Tencent ve ByteDance gibi önde gelen firmalar, ABD’nin bu çiplere yönelik yasaklarını devreye almadan önce toplamda 12 milyar doları aşan sipariş oluşturdu. Bu siparişlerin büyük bir kısmı, yaptırımların Nisan ayında devreye girmesinden önce Çin’e sevk edildi.

Çinli şirketler hazırlıklıydı

Kaynaklara göre Çinli şirketler, ABD’nin Nvidia’nın H20 modeline kısıtlama getireceğini geçtiğimiz yıl öngörmüştü. Bu nedenle erkenden harekete geçerek 1 milyon adede yakın H20 çipi sipariş ettiler. Söz konusu çipler, yüksek performanslı yapay zeka işlemleri için geliştirilmiş durumda ve şu an için piyasadaki en ileri düzey çözümler arasında yer alıyor.

Çin, sadece ithalatla yetinmiyor. Huawei, kendi geliştirdiği Ascend A10C ve Ascend 910C serisi çiplerle alternatif üretim konusunda önemli bir yol kat etmiş durumda. Huawei’nin elinde, teorik olarak bir milyon adet Ascend 910C üretimine olanak tanıyabilecek yongaların bulunduğu bildiriliyor. Ancak bu çiplerin üretim teknolojisi, Tayvanlı TSMC gibi gelişmiş üreticilerin gerisinde kalıyor ve EUV litografi gibi ileri üretim tekniklerine erişim henüz mümkün değil.

ABD Ticaret Bakanlığı, Çin’in dolaylı yollarla gelişmiş çiplere ulaşma çabalarının da farkında. Nvidia H20 gibi ileri seviye çiplerin bazıları, Çin merkezli olmayan ancak Çin’le bağlantılı küresel iştirakler aracılığıyla sipariş edilmeye çalışılıyor. Öte yandan her ne kadar Çinli şirketler milyarlarca dolarlık siparişle önemli bir yedek stok oluştursa da, ABD’nin son ihracat lisansı düzenlemeleriyle planlanan “bir yıllık stok” hedefinin tam anlamıyla tutturulamadığı aktarılıyor. Yaklaşık 1 milyon adet H20 siparişinin ne kadarının fiilen tedarik edildiği de henüz belli değil.

Related Posts

Uzay boşluğunda teknoloji şovu

Uzay araştırmalarında çığır açan bir yenilik, bilim insanlarının ve astronotların uzay boşluğundaki çalışmalarını kökten değiştirdi. 3D baskı teknolojisi, uzay görevlerinde malzeme temini ve onarım gibi kritik sorunlara çözüm sunarak, insanlığın …

Türk akademisyenden büyük başarı! Arılardan ilham aldı NATO’dan ödülü kaptı

AKSARAY / METİN KURT Dünyanın dört bir yanından 80’e yakın firmanın katıldığı ve savunma-güvenlik alanlarında çığır açan yenilikçi projelerin değerlendirildiği “NATO Innovation Hackathon 2025” yarışması kapsamında STRIKE isimli İHA modülü …

Çin dünyanın en büyük pelton türbinleri tanıttı

Çin merkezli Harbin Electric, dünyanın en büyük Pelton türbinlerini tanıttı. Her biri 500 megawatt gücünde olan bu dev türbinlerin çapı 6,2 metre, ağırlığı ise 88 ton. Önceki benzer türbinler maksimum 300 megawatt üretirken, bu yeni nesil makineler …

Çin’e yasadışı veri transferi nedeniyle DeepSeek’in yasaklanması isteniyor

Almanya, kullanıcı verilerinin Çin’e yasa dışı bir şekilde aktarılmasını iddia ederek Apple ve Google’dan DeepSeek uygulamasının kaldırılmasını istiyor. Resmi talep iletildi.

Amazon’dan depo otomasyonunda çığır açan yenilik

Amazon, depo otomasyonunda önemli bir kilometre taşına ulaşarak bünyesindeki robot sayısını bir milyona çıkardı. Şirket, bu büyük sayının yanı sıra, robot filolarının verimliliğini artıracak yeni nesil üretken yapay zeka modeli DeepFleet’i de tanıttı …

Dünyanın en iyi oyunlarında ‘Türkiye’ imzası görülecek

Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, Türkiye’de artık daha geniş kapsamlı, 3-5 yıl kuluçka dönemine ihtiyaç duyan ve piyasada uzun süre kalan oyunları geliştiren şirketlerin sayısının arttığını belirterek, “Artık bunların geliştirilme aşaması tamamlandı ve yakında dünyada en iyi oyunların yeniden Türkiye’den çıktığını göreceğiz.” dedi.