27 Ekim 2025

Gümüşhane’nin Ata Tohumu ‘Siyah Sarımsak’ Tescil İçin Başvuruldu

Gümüşhane'de yüzlerce yıldır ekilen 'siyah sarımsak' için tescil işlemi başlatıldı, üretim genişletilecek.
gumushanenin ata tohumu siyah sarimsak tescil icin basvuruldu 85XikYrY.jpg

gumushanenin ata tohumu siyah sarimsak tescil icin basvuruldu 85XikYrY.jpg

Gümüşhane’de Yüzlerce Yıllık Geçmişi Olan Siyah Sarımsak Yeniden Üretime Kazandırılıyor

Gümüşhane’de yüzlerce yıldır ekimi yapılan ata tohumu olan “siyah sarımsak” için yerel çeşit tescil süreci başlatıldı. Torul İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde yürütülen çalışmalarla, geçmişte bölgede tanınan bu ürünün, görüntüsü, aroması ve dayanıklılığıyla tekrar üretime kazandırılması hedefleniyor.

Yücebelen köyünde üreticiler, ata mirası olan siyah sarımsağın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için üretim alanlarını genişletme gayreti içindeler. Köy Muhtarı Yunus Selvi, yörede yıllardır tek tür sarımsak ekildiği ve üreticilerin azaldığını belirtti. Siyah sarımsağın özelliklerinden bahseden Selvi, “Türkiye genelinde iddialıyım, en iyi sarımsaklardan biridir. Kokusu ve şırasıyla kalitesini kanıtlayan bu tohumun tekrar yaygınlaştırılması için çaba harcıyoruz” dedi.

Köydeki diğer bir üretici olan Veysel Köse de, siyah sarımsağın yöreye özgü bir ürün olduğunu belirtti. Yoğun kokulu ve yağlı yapılı bu sarımsağın saklama koşullarına uygun olarak dayanıklı olduğunu ifade etti. Kadırga Yaylası’nda kurulan pazarlarda satışını yaptıklarını dile getiren Köse, köylerinde sadece siyah sarımsak ekimi yapıldığını vurguladı.

Gümüşhane’deki bu özel ürünün tohum tescil süreci devam ederken, ata tohumlarının korunması ve yeniden canlandırılması için yapılan çalışmaların önemi üzerinde durulmaktadır.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.