Tarım arazileri toplulaşıyor yıllık 47 milyar TL cepte kalıyor

Toplulaştırma Projeleri Yakıt Tasarrufuna ve Karbon Salımının Azaltılmasına Katkıda Bulunuyor

Meltem Güneş – Toplulaştırma projelerinin yakıt tasarrufuna ve dolayısıyla da iklim değişikliğinin ana nedenlerinden biri olan karbon salımının azaltılmasına önemli katkıda bulunduğunu vurgulayan Yumaklı, projelerin ülkemizde 2024 yılı sonuna kadar gerçekleştirilen toplulaştırma alanının 7.59 milyon hektarı bulduğunu belirtti. Yıllık tasarruf edilen yakıt miktarının 380 milyon litre olduğunu ve bu sayede yıllık 5.84 milyon tona varan karbon emisyonu azaltımı gerçekleştiğini ifade etti. Ekonomik olarak da yıllık 47 milyar TL’lik bir kazanım elde edildiğine dikkat çekti.

“Girdi Maliyetleri Azalıyor”

Yumaklı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen arazi toplulaştırma projeleri sayesinde tarımsal, çevresel ve sosyal açıdan birçok fayda sağlandığını belirtti. Projelerle birlikte tarımsal üretimde artışlar yaşanırken girdi maliyetlerinde ciddi düşüşler yaşandığını vurguladı. Ayrıca, arazi toplulaştırması ile parsellerin büyüdüğünü, tarım tekniklerinin ve sulama yöntemlerinin kolaylaştığını dile getirdi. Her bir parselin yola ve kanala kavuştuğunu, işletme merkezi ile parseller arasındaki mesafelerin azaldığını ve yakıt tasarrufu sağlandığını söyledi.

Bakan Yumaklı, Türkiye’deki tarım alanlarının 14.3 milyon hektarının arazi toplulaştırması için uygun olduğunu belirtti. 2 milyon hektarı aşkın alanda 204 arazi toplulaştırma projesinin devam ettiğini ve 2028 yılına kadar tamamlanması hedeflenen tarım alanının 10 milyon hektara çıkarılacağını açıkladı.

Genel Tarım Sayımı Yapılacak

Genel tarım sayımına ilişkin genelge yayımlandı; Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işbirliği ile gerçekleştirilecek çalışmaların sonuçlandırılması ve güncel saha verilerinin elde edilmesi hedeflendiği belirtildi. Çalışmaların iki aşamada yürütüleceği, birinci aşamada mevcut idari kayıtlarda yer almayan tarım arazilerinin tespit edilerek tarımsal faaliyetlerin belirleneceği, soru formları ve veri giriş programlarının hazırlanacağı ve eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirileceği ifade edildi. İkinci aşamada ise uluslararası ve ulusal ihtiyaçlara göre değişkenlerin belirlenmesi ve sahadan verilerin derlenmesi için TÜİK tarafından 2025 yılı içinde tam sayım ve örnekleme yapılacağı açıklandı.

Related Posts

Motorin zammı tabelaya yansıdı!

Motorin zammı tabelaya yansıdı!

Resmi Gazete’de duyuruldu: Yatırım fonları ve mevduatta stopaj arttı

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla 6 ay vadeli mevduatta yüzde 15 olan stopaj yüzde 17,6’a, 1 yıl vadeli stopaj yüzde 12’den yüzde 15’e çıkarıldı.

Akkuyu nükleer santrali adım adım ‘yerli’leşiyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinde yerlileştirme oranının 2024 yılı sonu itibarıyla yüzde 54.73 olduğunu bildirdi. Bakan Bayraktar, Akkuyu NGS projesine ilişkin milletvekillerinin soru önergelerini yanıtladı.

TÜSEDAD, çiğ sütün 21 TL olmasını istedi: Çiğ süt fiyatı ne kadar olacak?

Ulusal Süt Konseyi’nin üç ayda bir açıklaması gereken çiğ süt referans fiyatı, Temmuz ayına girilmesine rağmen hala duyurulmadı. Belirsizlik üreticiler arasında endişeye neden olurken, Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), konsey yetkililerine resmi bir bildirimde bulundu.

Google’da yaz sezonunun gözdesi Türkiye!

Türkiye, 2025 yaz sezonu için tatil aramalarında Google’da en çok ilgi gören destinasyonlar arasında zirvedeki yerini koruyor.

Temmuz ayı yaşlı ve engelli aylıkları hesaplara yatırılmaya başlandı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, temmuz ayına yönelik 6,21 milyar lira tutarındaki yaşlı ve engelli aylıklarını hesaplara yatırmaya başladıklarını duyurdu.