Uzmanlar uyarıyor: ’30 yaşından sonra yumurta rezervi hızla tükeniyor’

Kadın Doğurganlığının Zamanla Değiştiğini Belirten Uzmanlar Uyarıyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Bora Coşkun, kadın doğurganlığının yaşla birlikte değiştiğini ve özellikle 30’lu yaşlardan sonra yumurta rezervinin azalmaya başladığını vurguluyor. Bu durumun ileride doğal yolla gebe kalma şansını önemli ölçüde etkileyebileceğine dikkat çekiyor.

Uzmanlar, doğurganlığını korumak isteyen kadınlar için yumurta dondurmanın etkili bir yöntem olduğunu belirtiyor. Doç. Dr. Coşkun, “Kariyer planları, evlilik yaşının ertelenmesi veya kişisel nedenlerle anneliği ileri yaşlara ertelemek isteyen kadınlar için yumurta dondurmanın bilimsel ve güvenli bir seçenek olduğunu söylüyor. Özellikle 30-38 yaşları arasındaki kadınların bu konuda bilinçli adımlar atması gerektiğini vurguluyor.”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Buğra Coşkun, süreç hakkında bilgi vererek şunları söylüyor: “Öncelikle hormon düzeylerine ve yumurta rezervine bakıyoruz. Bu bilgilere göre kişiye özel bir değerlendirme yapıyoruz. Eğer uygunsa, 10-12 günlük bir ilaç tedavisi ile yumurtalıklar uyarılıyor. Daha sonra toplanan yumurtalar laboratuvarda dondurularak, kadının ileride kullanması için saklanıyor.”

Doç. Dr. Buğra Coşkun, kadınların doğurganlık durumlarını öğrenmeden önce bu süreci başlatmanın önemini vurgulayarak, “BB Tüp Bebek Merkezi tarafından geliştirilen Doğurganlık Check-up Programı ile yumurta rezervi, hormon profili ve rahim sağlığı gibi faktörler değerlendirilerek kişiye net bir tablo sunuluyor” diyor.

Doç. Dr. Coşkun, doğurganlığın zamanla azalan bir durum olduğunu söyleyerek, “Kadınlar gelecekte pişman olmamak için bugünden bilgi sahibi olmalı ve gerekirse önlem almalı” şeklinde açıklamalarını sonlandırıyor.

Related Posts

Uzman: ‘C vitamini eksikliği, diş eti kanamalarına yol açabilir’

Diş eti kanamasına sadece ağız hijyeni sorunları değil, bazı sistemik hastalıklar ya da vitamin eksikliklerinin de sebep olabileceğini söyleyen Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kadriye Merve Altıkat, “Diş eti kanaması, çoğu zaman diş eti iltihabının (gingivitis) erken belirtisi olup, diş etlerinin iltihaplanarak hassaslaşması sonucu ortaya çıkar. Özellikle C vitamini eksikliği (skorbüt), diş etlerinin güçsüzleşmesine ve kolayca kanamasına yol açar. K vitamini eksikliği ise pıhtılaşma mekanizmasını etkileyerek kanama riskini artırabilir” dedi.

Keneden ölümler için ‘mRNA aşısı’ umut olabilir mi?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirterek, “Ancak şu anda üretilmeye çalışılan aşılar, mRNA teknolojisiyle üretildiği için etkisinin çok yüksek olduğunu görüyoruz. İnşallah insan üzerindeki değerlendirmelerde böyle çıkarsa çok daha etkili olacaktır” dedi.

Alarmı erteliyor musunuz? Bu alışkanlık sandığınızdan daha zararlı

Sabahları ‘5 dakika daha’ diyerek alarmı erteleyenler dikkat! Uyku uzmanı Prof. Dr. Sinem İliaz, bu alışkanlığın ruh hali, öğrenme kapasitesi ve hafıza üzerinde ciddi etkileri olabileceğini söylüyor.

Williams Sendromu: Yabancılara sarılmak ve arkadaş olmak için doğuştan gelen bir arzu…

Yabancılara “en yakın arkadaş” gibi davranmak ne gibi tehlikeler doğurabilir?

Domatesteki bu çizgiler içinin pestisitlerle dolu olduğunu gösteriyor!

Son yıllarda, gıda güvenliği konusunda artan endişeler, özellikle meyve ve sebzelerdeki kimyasal kalıntıların izlenmesiyle ilgili daha fazla dikkat çekmeye başladı. Domatesler de bu konuda önemli bir yer tutuyor. Yapılan araştırmalar, domatesin iç kısmında görülen belirli çizgilerin, pestisit kalıntılarının varlığını işaret ettiğini ortaya koyuyor.

Uzmanlar uyarıyor: Vajinal doğum, hem anne hem de bebek sağlığı açısından avantajlı

Günümüzde sezaryen oranlarının hızla artmasıyla birlikte, vajinal doğumun avantajları yeniden tartışma konusu haline geldi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sema Soysal, vajinal doğumun faydaları, kimler için uygun olduğu, doğru hazırlık süreçleri ve sezaryene dair yanlış algılar konusunda bilgiler paylaştı.