Williams Sendromu: Yabancılara sarılmak ve arkadaş olmak için doğuştan gelen bir arzu…

Williams Sendromlu Kişilerin Doğuştan Gelen İhtiyacı: Yabancılara Sarılmak

T24 Dış Haberler

Yapılan son araştırmalara göre, genellikle “otizmin zıttı” tanısı ile değerlendirilen “Williams Sendromlu” kişilerin, yabancılara sarılmak ve onlarla arkadaş olmak için doğuştan gelen bir arzuya sahip oldukları kaydedildi.

BBC’nin son derlediği habere göre, Williams Sendromu’na sahip bireylerin genellikle yakın arkadaşlıkları sürdürmekte zorlanmaları ve izolasyon ile beraber yalnızlığa eğilimli oldukları belirtildi. Bu sendroma sahip kişiler, kimi durumlarda yabancılara karşı çok açık ve güvenli olmaları nedeniyle, ortaya çıkabilecek tehlikelerin farkındalığına sahip olamaz. Bu durum, o bireyleri istismar ve zorbalığa karşı savunmasız bırakır.

“Williams Sendromlu kişiler herkese önyargısız yaklaşıyorlar, oysa insan beyni yeni insanlara karşı ‘şüpheci’ olacak şekilde evrimleşmiştir”

San Diego’daki California Üniversitesi’nde pediatri ve hücresel moleküler tıp profesörü olan Alysson Muotri, “Birinin Williams Sendromlu bir kişiyi kandırması ve ondan faydalanması çok kolay, çünkü güven duygularını çok keskin hissedebiliyorlar. Kendilerini açık ve önyargısız bir şekilde herkese açıyorlar, bu ilk etapta çok hoş bir özellik gibi görünüyor, ancak günün sonunda insan beyninin yeni bir insana karşı biraz şüpheci olacak şekilde evrimleşmesinin bir nedeni var. O kişinin size zarar vermek için mi, yoksa sizi sevmek için mi orada olduğunu bilemezsiniz ve onlar [WS’li bir kişi] bu ayrımı yapamıyor” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, bu sendroma sahip kişilerin çok ufak bir bölümünün yetişkin bir birey olarak bağımsız yaşayabildiğini belirtiyorlar. Bu bireylerin pek çoğu şiddetli anksiyeteden şikayetçi.

Farklı kardiyovasküler hastalıklar, gelişimsel gecikmeler ve öğrenme güçlükleri gibi sağlık sorunları da bu bireylerin hayatlarında etkisini gösterebiliyor. Bir örnek vermek gerekirse, Williams Sendromu’na sahip olan birçok kişinin IQ’sunun ortalamadan daha düşük olduğu belirtiliyor.

Williams Sendromlu bireylerin sinir sistemleri de farklı fonksiyonlara sahip

Bu sendromun daha tıbbi ve bilimsel yönü incelendiğinde, ortaya daha ilginç bir tablo çıktı.

Sendroma sahip bireylerin beynindeki sinir sistemini uyarı işlevine sahip olan “nörotransmitterlerin” daha düzensiz çalıştığı, son araştırmalarda gözlemlendi. Bu insanların daha önce hiç rastlamadıkları, yeni bir yüz gördüklerinde bu nedenle hemen dopamin (beynin ödül beklentisiyle salgıladığı bir hormon) salgıladıkları ve kendilerini daha iyi hissetmeye eğilimli oldukları kaydedildi.

Related Posts

Domatesteki bu çizgiler içinin pestisitlerle dolu olduğunu gösteriyor!

Son yıllarda, gıda güvenliği konusunda artan endişeler, özellikle meyve ve sebzelerdeki kimyasal kalıntıların izlenmesiyle ilgili daha fazla dikkat çekmeye başladı. Domatesler de bu konuda önemli bir yer tutuyor. Yapılan araştırmalar, domatesin iç kısmında görülen belirli çizgilerin, pestisit kalıntılarının varlığını işaret ettiğini ortaya koyuyor.

Uzmanlar uyarıyor: Vajinal doğum, hem anne hem de bebek sağlığı açısından avantajlı

Günümüzde sezaryen oranlarının hızla artmasıyla birlikte, vajinal doğumun avantajları yeniden tartışma konusu haline geldi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sema Soysal, vajinal doğumun faydaları, kimler için uygun olduğu, doğru hazırlık süreçleri ve sezaryene dair yanlış algılar konusunda bilgiler paylaştı.

Yüzüyle mutlu olmak onların da hakkı

Halk arasında ‘yüz anomalisi’ diye bilinen Treacher Collins Sendromu, doğuştan gelen nadir bir hastalık. Türkiye’de yaklaşık 800 bin kişide bu sendromun olduğu tahmin ediliyor. Yüzümle Mutluyum Derneği öncülük etti, yüz anomalisi olan çocuklar futbolcularla maç seremonisine çıktı.

Bakan Memişoğlu’ndan “vücut kitle indeksi” paylaşımı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyası kapsamında kendi vücut kitle indeksi ölçümünü de yaptırdığını belirterek, “Biraz fazlamız varmış. İş başa düştü, her gün yürüyeceğiz.” ifadesini kullandı.

Anne adayları dikkat! “Basit bir enfeksiyon” demeyin, erken doğum riskini artırabiliyor

Hamilelik döneminde enfeksiyonlardan korunmak için gerekli önlemleri almanın hem anne hem de bebek sağlığı açısından büyük önem taşıdığını, özellikle doktor önerisi olmadan ağrı kesici, ateş düşürücü veya grip ilaçları kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Lala Aslanova, hamilelikte enfeksiyonlara karşı 8 etkili önlemi anlattı.

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.